Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Hafel al-Younes Dünya Çapında Hazırlanan "Arapça Sözlük Projesi"ne Katkı Sağlıyor

“Mu’cemu’d-Davhati’t-Târihî li’l-Luğatil-Arabiyye” isimli sözlük, Arap dünyasında önemli projelerden biri sayılmaktadır. Adı geçen sözlük kelimelerin varlığını, doğuş tarihini, kökenlerini, morfolojik yapılarını inceleyen bir sözlüktür. Ayrıca kullanılan her Arapça kelimenin geçmişini ortaya koymaktadır. Katar’da bulunan “Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi”, 2011 yılından beri Arap dilinde yer alan kelimelerin tarihi serüveni hakkında bir sözlük oluşturma fikrini benimsemiştir.  Bu çalışmayla tamamlanması seksen yıl süren “Alman Dili Sözlüğü”, ikinci baskısı yirmi cilt olarak yayınlanan “İngilizce Oxford Sözlüğü” ve “Fransızca Dili Sözlüğü” gibi bir sözlüğün Arap diline kazandırılması hedeflenmektedir.
“Mu’cemu’d-Davhati’t-Târihî li’l-Luğatil-Arabiyye” isimli sözlüğün oluşturma çalışmaları, eski Arap bilimleri, terminolojisi ve Arap bilimi alanında yetkin (Fas- Suriye- Tunus, Mısır- Ürdün- Cezayir- Libya – Yemen) gibi Arap ülkelerinden 35'e yakın uzman kişinin çabalarıyla 500000 kelimeyi barındıran, düzenlemeye ve işlemeye tabi devasa bir blog oluşturulduktan sonra başlamıştır.
Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışan Hafel al-Younes, sözlük ve terminoloji alanındaki tecrübesi nedeniyle bu bilimsel projenin tamamlanmasında çalışan uzmanlardan biridir.
Yaklaşık elli ciltten oluşacak sözlüğün 2026 yılında tamamlanması beklenmektedir. Sözlük şu anda internette kullanıma hazır olup herkesin erişimine açıktır. Söz konusu çalışma tıp, felsefe, dil, tarım, hayvancılık, fizik, kimya, müzik gibi çeşitli bilimlerin terimlerini içerdiğinden bu alanlardaki tüm uzmanlara da fayda sağlamaktadır. Bu çalışmanın Arapça kelimelerle ilgili tüm detayları ele alan öncü bir proje olduğu söylenebilir.
Arş. Gör. MÜCAHİD ŞAMİL GÜREL /
İlahiyat Fakültesi
30.10.2023