Yayın İlkeleri

GENEL YAYIN İLKELERİ |

1. Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi hakemli bir dergidir. Yılda iki kez yayınlanır.

2. Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde, telif ve tercüme makale, araştırma notu, makale ve kitap değerlendirmesi, bilimsel toplantı değerlendirmesi, edisyon kritik tarzındaki çalışmalar yayınlanır.

3. Dergide Türkçe, İngilizce, Arapça ve Fransızca makaleler kabul edilir.

4. Tercümelere ayrılan yer, derginin toplam sayfa sayısının 1/2’sini geçemez. Orijinal metnin telif hakkını elinde bulunduran kişi veya kurumdan tercüme ve yayın için izin alınmış olması gerekir. İzni olmayan tercümeler değerlendirmeye alınmaz.

5. SİÜİF Dergisi'nde aynı yazara ait birden fazla araştırma makalesi yayınlanmaz. Diğer bölümlerde yer alabilecek aynı yazara ait birden fazla yazının yayınlanması mümkündür ve bu hususta Yayın Kurulu’nun kararı geçerlidir.

6. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

7. Yayınlanması talebiyle SİÜİF Dergisi'ne gönderilen makalelerin yayın hakkı SİÜİF Dergisi'ne aittir.

8. Teslim edilen makalelerin yayına kabulüne yönelik değerlendirmelerde şu ölçütler dikkate alınır:

a. Çalışmanın bilimsel ve özgün olması; alana katkıda bulunması

b. Çalışmanın, ele aldığı konunun temel kaynaklarına dayanması

c. Konu ile ilgili daha önce yapılmış çalışmaların taranmış olması

d. Çalışmada kullanılan dil ve üslubun akademik teamüllere uygun olması

e. Alanla ilgili terminolojinin yerinde ve doğru kullanılması

f. Makalenin amaç ve içeriğine bağlı olarak, makalede bir tez ve bu tezi destekleyen argümanların olması

MAKELE DEĞERLENDİRME SÜRECİ |

Yayınlanması talebiyle dergiye teslim edilen yazıların şekil ve içerik yönünden ön incelemesi SİÜİF Dergisi Yayın Kurulu tarafından yapılır. Bu inceleme sonucunda Kurul, yazıların hakemlenip hakemlenmeyeceği konusunda karar verir. Hakemlenmesine gerek görülmeyen yazılar, Kurul tarafından reddedilir. Hakemlenmesi yönünde karar verilen yazılar ise ilk aşamada iki hakem görüşüne arz edilir. (Çeviriler, orijinal metinleriyle birlikte hakemlere gönderilir)

1) Her iki hakem de “yayınlanamaz” raporu verirse, yazı yayınlanmaz.

2) İki hakemden sadece biri “yayınlanır” raporu verirse veya Yayın Kurulu hakem raporlarını yeterli görmezse üçüncü bir hakemin görüşüne başvurulur. Gelen rapora göre son kararı Yayın Kurulu verir. (Gerekli görüldüğü takdirde SİÜİF Dergisi Yayın Kurulu üçüncü hakeme başvurmaksızın nihai kararı verme hakkına sahiptir).

3) Hakemlerden bir veya ikisi, “düzeltmelerden sonra yayınlanabilir” raporu verirse yazı, gerekli düzeltmeleri yapması için yazara geri gönderilir ve düzeltmelerden sonra gelen haliyle makale, gerekirse nihai değerlendirmeyi almak için tekrar ilgili hakemin/hakemlerin görüşüne sunulur.

4) Onaylanan makaleler SİÜİF formatına uygun hale getirilmesi için yazara gönderilir.

5) Yayın Kurulu, derginin görünüm ve üslup bütünlüğünü temin amacıyla yazılarda imla vb. ile ilgili küçük değişiklikler yapma hakkına sahiptir.

6) Nihai versiyonlar son okumaya tabi tutulur ve yazarın onayından sonra yayına hazırlanır.

YAZIM KURALLARI |

1. Dergimizde İSNAD Atıf Sistemi 2. Edisyon kullanılmaktadır. Bu sebeple İSNAD kaynak gösterme usullerine uyulmalıdır.

2. Dergimize gönderilen yazılar Microsoft Office Word (en az Office 2000 sürümü) programında yazılmalı veya bu programa uyarlanarak gönderilmelidir. Gönderilen yazılar bütün ekleriyle birlikte dergi formatında toplam 35 sayfayı aşmamalıdır.

3. Çeviri, sadeleştirme ve transkripsiyon yazılarına orijinal metinlerin fotokopileri eklenmelidir.

4. Sayfa düzeni; A4 boyutunda, kenar boşlukları soldan 3,5 cm, sağdan 2,5 cm, üstten 3,5 cm ve alttan 3,5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

5. Yazı biçimi; metin kısmı Times New Roman yazı tipinde, 12 nk ve başlıkları bold olarak yazılmalıdır. Ana metin kısmı tam 1,5 karakter boşlukla, dipnotlar ise tam 1 karakter satır aralığıyla ve metinle aynı yazı tipinde 10 nk olarak yazılmalıdır. Arapça metinlerde Traditional Arabic yazı tipi kullanılmalıdır.

6. Dipnotlar sayfa altında sıralı numara sistemine göre düzenlenmelidir.

Arş. Gör. HASAN KAMİL GENÇ
Güncelleme : 20.03.2023 10:13:36