Dr. M. Macit Sevgilinin "İmâmül-Haremeyn Cüveynî" adlı kitabı, "Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları"ndan çıktı.

 Kitabın ön sözünden

Hemen her medeniyette hayatı ve eserleri ile tarihe yön vermiş öncü şahsiyetler vardır. Bu şahsiyetler hakkında araştırma yapmak, tarihin derinliklerine yelken açarak bir yolculuğa çıkmak demektir. 

Biz de “Bilge İmam” Cüveynî üzerine yaptığımız uzun soluklu çalışma esnasında 5/11. yüzyıla gittik ve Horasan bölgesinin Nîşâbur şehrini izledik.

Cüveynî’nin ilmiyye sınıfına mensup aile bireylerini tanıdık, aldığı köklü eğitime hayran olduk, Eş‘arîlik ile Şâfiîlik sınırlarını aşan özgün kişiliği ve ileri düzeydeki akılcılığı sebebiyle eleştiri oklarının hedefi haline geldiğini müşahede ettik.

 “Kündürî Fitnesi-Eş‘arî Mihnesi” akabinde içinde bulunduğu sürgün kervanının izini sürdük, Bağdat’ın kozmopolit yapısından engin bir tecrübeyle ayrıldığına ve Mekke’de uzun süre dini vazifeleri icra ettiğine şahit olduk. 

“Nîşâbur Nizâmiye Medresesi”nin başına geçip muazzam bir tedris faaliyetine öncülük ettiğini gördük; bu esnada Gazzâlî, Kiyâ ve Havâfî gibi gözde öğrencileriyle diyaloglarına kulak misafiri olduk. 

Eserlerinden “ümmetin bilmecesi” şeklinde anılan Burhân’ın muğlaklığı karşısında zorlandık, Gıyâsî’ye hayran kaldık, “ömrümün meyvesi” dediği Nihâye’deki heyecanına ortak olduk, Şâmil, İrşâd ve ‘Akîdetü’n-Nizâmiyye’nin orijinalliğiyle adeta büyülendik.

 İşte bu çalışma, o kârlı yolculukta edindiğimiz zenginliklerle meydana getirildi.

Doç.Dr AHMET AKTAŞ (0484) 212-1111 / 2953
İlahiyat Fakültesi
4.1.2022